ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος: 

  1. Όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής  ή λόγω σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του. 
  2. Όταν, λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εκθέτει στον κίνδυνο της στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγό το, τους κατιόντες του ή τους ανιόντες του. Ψυχική ή διανοητική διαταραχή είναι η ψυχική ή διανοητική εκείνη κατάσταση που εμποδίζει τον ελεύθερο σχηματισμό της βούλησης ή της κρίσης (για το λόγο ότι μειώνει σημαντικά την ικανότητά του αντικειμενικού ελέγχου της πραγματικότητας). Η ψυχική ή διανοητική αυτή διαταραχή πρέπει να έχει ως συνέπεια την ολική ή μερική αδυναμία του προσώπου να φροντίζει μόνο του για τις υποθέσεις του. Για τη σχετική κρίση λαμβάνεται υπόψη η όλη προσωπικότητα του πάσχοντος, καθώς και η φύση και το είδος των υποθέσεων. 

Σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση, υποβάλλεται ένα πρόσωπο όταν έχει βαριά νοητική υστέρηση με δείκτη νοημοσύνης 34 και επιληψία και όταν έχει κριθεί ανάπηρος από την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ σε ποσοστό 80%, καθότι αδυνατεί εν όλω να επιμεληθεί μόνος του των υποθέσεών του, καθιστώντας αναγκαία τη συνεχή φροντίδα και προστασία του από άλλο άτομο. 

Πλήρης είναι η στερητική δικαστική συμπαράσταση, όταν το δικαστήριο ορίζει ότι το πρόσωπο που υποβάλλεται σε αυτή είναι ανίκανο για δικαιοπραξία. Ο δικαστικός συμπαραστάτης του είναι ο νόμιμος αντιπρόσωπός του και ενεργεί αντ’ αυτού.

Ελένη Πολύζου

 

* Για περισσότερες νομικές συμβουλές και για να κλείσετε το ραντεβού σας επικοινωνήστε μαζί μας εδώ