ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το γραφείο μας αναλαμβάνει υποθέσεις που αφορούν το Ποινκό Δίκαιο. Προσφέρουμε υπηρεσίες όπως σύνταξη μήνυσης, παράσταση ενώπιον ποινικού δικαστηρίου από έμπειρους Ποινικολόγους, αίτηση αποφυλάκισης.

Το ποινικό δίκαιο διακρίνεται στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο και στην ποινική δικονομία. Με τον όρο Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο εννοούμε το σύνολο των κανόνων του δικαίου που τυποποιούν τις πράξεις που χαρακτηρίζονται ως αξιόποινες και προβλέπουν την επαπειλούμενη κύρωση (τιμωρία) που επιβάλλεται στο δράστη των πράξεων αυτών (είτε ως ποινή, είτε ως μέτρο ασφαλείας). Το Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο διακρίνεται στο Γενικό και στο Ειδικό μέρος. Στο Γενικό Ποινικό Δίκαιο, περιλαμβάνονται γενικές διατάξεις (ρυθμίζουσες, την έννοια του εγκλήματος, τις διάφορες μορφές συμμετοχικής δράσης, τους λόγοι άρσης του αδίκου και του καταλογισμού, τα ζητήματα παραγραφής, τους λόγους εξάλειψης του αξιοποίνου, το πλαίσιο ποινών κλπ.), στο δε Ειδικό μέρος του Ποινικού Δικαίου τυποποιούνται τα επιμέρους εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα, ενώ πληθώρα εγκλημάτων (π.χ. ναρκωτικά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθρεμπορία κ.α) που δεν τυποποιούνται στο ειδικό μέρος του Ποινικού Κώδικα ρυθμίζονται από Ειδικούς Ποινικούς Νόμους. Η Ποινική Δικονομία περιλαμβάνει το σύνολο των κανόνων που προσδιορίζουν τα όργανα και τη διαδικασία απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, περιλαμβάνει δε, μεταξύ άλλων, τους κανόνες για την αρμοδιότητα των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας, για την άσκηση ποινικής δίωξης, για την ποινική προδικασία, τα δικαιώματα του παθόντος και του κατηγορουμένου, τη διαδικασία στο ακροατήριο, την άσκηση ενδίκων μέσων κατά των αποφάσεων κλπ.

Το δικηγορικό μας γραφείο, χάριν της εξειδίκευσης και της εμπειρίας που διαθέτει στον χώρο του ποινικού δικαίου, διασφαλίζει την επιτυχή και αποτελεσματική εκπροσώπηση τόσο των κατηγορουμένων ποινικών αδικημάτων όλου του φάσματος του ποινικού δικαίου, είτε σε επίπεδο πλημμελήματος είτε σε επίπεδο κακουργήματος, όσο και των πολιτικώς εναγόντων, ενώπιον των Ποινικών Δικαστηρίων όλης της χώρας αλλά και ενώπιον των Ανακριτικών και Προανακριτικών Αρχών στη διάρκεια της προδικασίας. Ενδεικτικά παρατίθενται οι κύριοι τομείς ποινικού δικαίου στους οποίους παρέχουμε τις υπηρεσίες μας:

  • Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (κλοπή, υπεξαίρεση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ληστεία)
  • Εγκλήματα κατά της περιουσίας (απάτη, εκβίαση, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, καταδολίευση δανειστών, τοκογλυφία)
  • Ναρκωτικά
  • Εγκλήματα κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας (ανθρωποκτονία, ιατρική αμέλεια, σωματικές βλάβες, έκθεση)
  • Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας (βιασμός, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, αποπλάνηση, κατάχρηση σε ασέλγεια, εκδικητική πορνογραφία, μαστροπεία)
  • Εγκλήματα περί τα υπομνήματα (πλαστογραφία, υπεξαγωγή εγγράφων, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης)
  • Εγκλήματα σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης (ψευδής καταμήνυση, ψευδής κατάθεση (ψευδορκία μάρτυρα), υπόθαλψη εγκληματία)
  • Εγκλήματα σχετικά με το νόμισμα (προμήθεια, κατοχή, μεταφορά παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων)
  • Εγκλήματα κατά της δημόσιας τάξης (εγκληματική οργάνωση, συμμορία, διασπορά ψευδών ειδήσεων)
  • Εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας (αρπαγή, παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία, απειλή, διατάραξη οικιακής ειρήνης)
  • Εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία (δωροδοκία/δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, ψευδής βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος)
  • Εγκλήματα κατά της τιμής (εξύβριση, δυσφήμηση, συκοφαντική δυσφήμηση).
  • Αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας (ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή παράνομη βία/απειλή)

 

 

Κατηγορίες Ποινικού Δικαίου

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ. ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ - ΠΟΙΝΕΣ
Η σωματική βλάβη αποτελεί Ποινικό αδίκημα.
Απάτη. Δικηγόρος για απάτες
Η απάτη αποτελεί ένα κατεξοχήν οικονομικό έγκλημα...
Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Κατά τη διάταξη του άρθρου 358 του ισχύοντος από...
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ - ΝΟΜΟΣ - ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ
Καταρχάς, με τον όρο ενδοοικογενειακή βία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥ ΙΑΤΡΟΥ
Ένα από τα ζητήματα που κατά καιρούς έχει...
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3115/2003: «1.
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Κατά το άρθρο 9Α του Συντάγματος: «Καθένας έχει...