Η δυνατότητα της ποινικής διαμεσολάβησης για την επίλυση των ζητημάτων ενδοοικογενειακής βίας

Καταρχάς, με τον  Ν. 3500/2006, υφίσταται ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Το πλαίσιο αυτό ορίζει συγκεκριμένες ποινές, οι οποίες είναι πιο αυστηρές των αντίστοιχων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Αντίστοιχα, ο εν λόγω νόμος, παρέχει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα υπαγωγής του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας ή απειλής στη διαδικασία της Ποινικής Διαμεσολάβησης.

Οι προϋποθέσεις αυτές ορίζονται στο άρθρο 11 του Ν. 3500/2006, βάσει του οποίου θα πρέπει η αξιόποινη πράξη να είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και ο φερόμενος ως κατηγορούμενος οφείλει όπως προβεί, είτε προδικαστικά είτε ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, σε υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης, στην οποία να αναφέρει ότι:

  1. Υπόσχεται να μην προβεί σε τέλεση πράξης ενδοοικογενειακής βίας στο μέλλον.
  2. Υπόσχεται να μείνει εκτός της οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα, εφόσον υφίσταται συνοίκηση με το θύμα.
  3. Επιθυμεί να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα σε αρμόδιο δημόσιο φορέα.
  4. Επιθυμεί να αποκαταστήσει τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την πράξη του, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

Τέλος, από την διαδικασία της Ποινικής Διαμεσολάβησης εξαιρούνται εφόσον φέρονται ως κατηγορούμενοι, ο ανάδοχος γονέας, ο δικαστικός συμπαραστάτης και ο επίτροπος.

 

Ιωάννης Αραβαντινός

 

 

Για θέματα ενδοοικογενειακής βίας μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας εδώ.