ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ - ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ - ΟΠΛΟΧΡΗΣΙΑ (ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ)

Σύμφωνα με τον νόμο 2168/1993, όπλο αποτελεί οτιδήποτε είναι ικανό να βλάψει το ανθρώπινο σώμα και να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο.

Ως «όπλα» θεωρούνται και τα μαχαίρια κάθε είδους, εκτός εκείνων που η κατοχή τους δικαιολογείται για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση. Επίσης οι μεταλλικές γροθιές, τα ρόπαλα, τα σπαθιά, οι λόγχες, τα ξίφη, τα τυφέκια αλιείας (ψαροτούφεκα), τα αυτόματα ή ημιαυτόματα πυροβόλα, καθώς επίσης και όλες εκρηκτικές και εύφλεκτες χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 του Ν. 2168/1993, απαγορεύεται η κατοχή όπλων και λοιπών αντικειμένων (άρθρο 1 του νόμου αυτού),  εκτός  των  περιπτώσεων  που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού.

Στην παρ. 3 του άρθρου 7 ορίζεται ότι δεν απαιτείται άδεια για κατοχή:
α) αεροβόλων όπλων και τυφεκίων αλιείας, αλλά απαγορεύεται η κατοχή τους από άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο και το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, αντίστοιχα
β) σκοπευτικών διοπτρών
γ) συσκευών και εγκαταστάσεων που προορίζονται για τον φωτισμό των σκοπευτικών του όπλου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η κατοχή όπλων και λοιπών αντικειμένων (π.χ. εξαρτημάτων αυτών) απαγορεύεται. Έλληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να οπλοφορούν, μετά από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους, στις εξής περιπτώσεις:
α) Για την ατομική τους ασφάλεια μετά από γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι
β) Για την προστασία προσώπων, την ασφάλεια δημόσιων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, μεταφοράς χρημάτων ή αξιών, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή προοριζόμενων για εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων. Στις περιπτώσεις αυτές η άδεια κατοχής χορηγείται στο όνομα εκείνων που νόμιμα εκπροσωπούν τους ανωτέρω φορείς.

Η οπλοκατοχή είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση. Οι νόμιμοι κάτοχοι όπλων υποχρεούνται να τα φυλάσσουν σε ασφαλές μέρος.

Η διαφορά της οπλοκατοχής με την οπλοφορία έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην δεύτερη περίπτωση ο ενδιαφερόμενος φέρει πάνω του το όπλο σε σχέση με την οπλοκατοχή που απλά το φυλάσει σε δικό του χώρο.

Το αδίκημα της οπλοφορίας αποτελεί επίσης πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης.

Τέλος, η οπλοχρησία είναι η χρήση του όπλου για τη διάπραξη άλλου αδικήματος (κακουργήματος ή πλημμελήματος) και η οποία αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

Ειδικές περιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν ποινή κάθειρξης από 5 εως 15 έτη.

Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα οπλοφορίας, οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Ο Ποινικολόγος Ιωάννης Παπαχρήστος διαθέτει εξειδίκευση σε υποθέσεις που εμπλέκονται όπλα και μπορεί να σας υποστηρίξει σε όλη την διαδικασία.